Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co dělat v případě války nebo krize? Švédsko připravuje novou verzi brožury

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédsko hodlá vydat aktualizovanou verzi příručky Om kriget kommer (Přijde-li válka). Neutrální skandinávská země ji svým občanům poprvé rozdávala v době druhé světové války a naposledy ji vytisklo v 80. letech v době takzvané studené války. Jako zbytečnou ji přestalo distribuovat v roce 1991.

Nové vydání příručky se bude jmenovat "Přijde-li krize nebo válka" a obyvatelé skandinávského království by ji do schránek měli dostat nejpozději v červnu.

Brožurka bude obsahovat praktické rady pro případ vypuknutí bezpečnostní krize včetně teroristického či hackerského útoku, pandemie nebo přírodní katastrofy. Stejně jako v minulosti bude obsahovat i doporučení pro případ, že by se Švédsko stalo obětí agrese jiného státu.

"Dříve se brožurka soustředila jen na válku. Dnešní společnost je zcela jiná. Ohrožení je nyní mnohem více komplexní," vysvětlila zástupkyně švédské civilní obrany Christina Anderssonová důvod změn.

Rozhodnutí vlády vytisknout aktualizovanou verzi brožury padlo kvůli "současné bezpečnostní situaci" v oblasti Baltského moře. Řada států hraničících s Ruskem v poslední době stále častěji vyjadřuje obavy z rostoucí vojenské aktivity Moskvy. Švédsko loni uspořádalo manévry, které byly největší za posledních 23 let.

Témata:  Švédsko válka Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy