reklama

ERRC podalo žalobu poté, co slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák a vedení policie oznámili přípravu nového zákona s cílem posílit pravomoci policistů a potírat kriminalitu v oblastech, kde žijí Romové.

"Ministerstvo se cíleně zaměřuje na romské lokality, nejprve diskriminačními policejními aktivitami, následně plánovaným nepřiměřeným nárůstem počtu policejních jednotek a nyní novým protiromským zákonem," reagoval dnes prezident ERRC Djordje Jovanovič.

Připravovaná slovenská legislativa včetně shromažďování statistik o romské kriminalitě by podle ERRC mohla být zneužívána k pronásledování takzvaných sociálně vyloučených komunit. Centrum zpochybnilo tvrzení slovenského ministerstva vnitra, že existuje souvislost mezi větším podílem romského obyvatelstva a zvýšenou kriminalitou.

Kaliňák a slovenský policejní prezident Tibor Gašpar již loni na podzim oznámili, že policie připravuje sérii opatření ke snížení kriminality v problémových romských osadách. Minulý týden Kaliňák s Gašparem uvedli, že policisté by například mohli zabavovat věci nebo zakázat lidem vstupovat na vybraná místa.

Některá slovenská média tvrdí, že Kaliňák se oprášením zmiňovaného tématu snaží získat body u veřejnosti. Ministr byl v minulosti pod tlakem například kvůli svým obchodním aktivitám s podnikatelem obviněným z daňových deliktů.