Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump si stěžuje: Rusko nijak nepomáhá s řešením korejské krize, jen podrývá úsilí Číny

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Americký prezident Donald Trump v rozhovoru pro agenturu Reuters kritizoval Rusko. Podle něj nijak nepřispívá k řešení krize na Korejském poloostrově a navíc podrývá úsilí Číny, která sice již hodně pomohla, ale mohla by se snažit více.

Trump také řekl, že Moskva pomáhá KLDR obcházet mezinárodní sankce, takže Pchjongjang se každý den o něco přiblíží ke schopnosti zasáhnout Spojené státy mezikontinentální střelou.

„Rusko nám se Severní Koreou vůbec nepomáhá. S čím nám pomůže Čína, to Rusko podryje," postěžoval si Trump s tím, že pozice v této věci uvolněné Čínou přebírá Rusko.

O Pekingu hovořil Trump pochvalně, Čínu ocenil například za zastavení dodávek ropy a uhlí. Dodal ale, že Čína by se mohla snažit ještě více.

KLDR se svým balistickým a jaderným programem k nelibosti Spojených států výrazně pokročila v možnosti zasáhnout americké území. „Ještě tam nejsou, ale jsou blízko. Pokrok dělají každý den," řekl Trump. Někteří odborníci se ale s ohledem na poslední severokorejský balistický test domnívají, že KLDR je možná schopná zasáhnout raketou i hlavní město Washington.

Přestože dříve Trump nevylučoval možné přímé jednání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem, nyní vyjádřil pochybnosti, zda by takové rozhovory k něčemu vedly. Na dotaz, zda se pokusil o navázání nějaké formy komunikace s Kimem, se kterým si přes média často vyměňuje urážky, odmítl odpovědět.

Stejně tak prezident odmítl sdělit, zda USA zvažují omezený preventivní úder, který by KLDR dal jasně na srozuměnou, že Washington nehodlá ustoupit. „Hrajeme velmi, velmi těžkou hru pokeru, kdy nechcete odhalit, co máte v ruce," vysvětlil.

Témata:  Donald Trump Severní Korea Rusko Čína

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy