reklama

Tillerson zatím nevyjasnil, zda hodlá velvyslanectví formálně otevřít a vynahradit Trumpovu neúčast, uvedly agentury Reuters a AP. "Na každé cestě se snažím navštívit (americké diplomatické) zastoupení," odpověděl neurčitě na otázku novinářů, zda hodlá namísto Trumpa slavnostně otevřít velvyslanectví, které je v provozu již od úterka.

Dodal, že jedná o detailech jednodenní návštěvy se svým britským protějškem Borisem Johnsonem, který prý připravuje nabitý program. Z toho důvodu nechtěl Tillerson návštěvu velvyslanectví napevno potvrdit.

Trumpa podle britského tisku od cesty do Londýna mohl odradit nedostatečný lesk návštěvy, neboť její součástí by nebyly oficiální pocty a ani setkání s královnou Alžbětou II.

Tillerson ve středu odmítl, že by Trump přestával vnímat Británii jako zásadního amerického partnera, neboť Londýn má až příliš starostí s odchodem země z EU. "Ne, vůbec ne. Stále máme s Brity výjimečný vztah," řekl novinářům americký ministr s tím, že Trump podporoval brexit a stále si myslí, že je to pro Brity ta nejlepší volba.