reklama

Podle jednoho z představitelů odborového svazu CGT policie proti demonstrantům použila vodní dělo i slzný plyn.

Zdroj: YouTube

Zaměstnanci rafinerie se zapojili do série stávek a blokád namířených proti reformě zákoníku práce, která má usnadnit přijímání i propouštění zaměstnanců. Vláda se prostřednictvím této reformy snaží povzbudit podniky k tvorbě nových pracovních míst.

Podle kritiků však zákon jde příliš vstříc zaměstnavatelům a ohrožuje jistotu práce stávajícím zaměstnancům. Již více než dva měsíce organizují odpůrci reformy demonstrace, které zaplňují ulice velkých měst.

Některým čerpacím stanicím v zemi již kvůli blokádám a protestům došel benzin. Ministr dopravy Alain Vidalies uvedl, že jedné z pěti čerpacích stanic v zemi chybí alespoň jeden druh benzinu, některé jsou zcela bez pohonných hmot.

Firma Exxon Mobil uvedla, že produkce v jejích dvou rafineriích ve Francii je na obvyklé úrovni a ke stávce se připojil omezený počet zaměstnanců. Nicméně poškození dopravní komunikace u Fos-sur-Mer způsobilo, že nákladní vozy nemohou nakládat.

Francouzský premiér Manuel Valls v neděli ujistil, že Francie má dostatečné zásoby, aby se s nedostatkem benzinu v čerpacích stanicích vypořádala. Podle analytiků v nouzových zásobách je dostatek benzinu na to, aby čerpací stanice v zemi mohly fungovat až dva měsíce.