Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan se sejde s lídry EU. Dostane peníze na uprchlíky?

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Berlín - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan by se měl v Bruselu, nebo Sofii sejít s vrcholnými představiteli Evropské unie v čele s Junckerem a Tuskem. Uvedl to dnes německý list Die Welt. Schůzka se má konat na konci března.

Vedle Junckera a Tuska se březnového jednání s Erdoganem mají zúčastnit také šéf Evropského parlamentu Antonio Tajani a bulharský premiér Bojko Borisov, jehož země nyní EU předsedá. Ankara by na jednání mohla dostat příslib další miliardové pomoci pro uprchlíky.

Turecko, které už nyní dostává od osmadvacítky pomoc, v březnu 2016 uzavřelo s osmadvacítkou dohodu o migraci, jež přispěla k výraznému omezení počtu běženců, kteří přicházejí do Evropy. Dohoda mimo jiné stanoví, že země EU převezmou přímo z Turecka jednoho Syřana výměnou za každého občana této země, který se nelegálně dostane do Řecka, a toho vrátí na turecké území.

Ankara vedle další finanční pomoci k zajištění zhruba 2,5 milionu syrských uprchlíků na svém území po Evropské unii opakovaně žádá také rozšíření celní unie a bezvízový styk pro své občany.

Diplomaté, na které se Die Welt odvolává, ale zdůraznili, že nic takového se letos nedá očekávat. Totéž platí pro otevírání nových kapitol při vyjednávání o vstupu Turecka do Evropské unie. Řada evropských politiků u Erdogana vnímá autoritářské sklony.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan EU Jean-Claude Juncker

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy