Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platit kartou v kostele? Církev ve Francii testuje nové přijímání milodarů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Paříž - Církev se snaží přizpůsobit novým technologiím a připravuje se na postupný zánik hotovosti. V katolickém kostele v Paříži bude 21. ledna poprvé otestováno přijímání milodarů bezkontaktní platební kartou.

Při nedělní mši v kostele Saint-François de Molitor v 16. pařížském obvodu bude mezi věřícími kolovat pět prototypů digitálních kasiček na milodary.

Věřící si budou moci na jejich obrazovkách zvolit částku, jakou si přejí darovat - dvě, tři, pět nebo deset eur (51, 76, 126, nebo 254 Kč) - a zaplatit ji přiložením karty. Vzápětí jim přijde potvrzení s poděkováním.

Příjmy pařížských farností jsou bezmála z osmdesáti procent závislé na příspěvcích od věřících, z toho 14 procent tvoří milodary vybírané v kostelech. To v průměru představuje 98 eur (asi 2500 Kč) ročně na jednoho věřícího, uvedl na svém webu list Ouest-France.

Témata:  církev Francie charita

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy