Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požár autobusu, při kterém uhořelo 52 lidí, způsobila pájecí lampa

Autobus, ilustrační foto
Autobus, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Astana – Příčinou čtvrtečního požáru autobusu západě Kazachstánu, při kterém zemřelo 52 cestujících, nebyl elektrický zkrat, ale benzinová pájecí lampa.  Uvedl to dnes náměstek kazašského ministra vnitra Jerlan Turgumbajev.

V autobusu cestovalo 57 lidí: 52 cestujících z Uzbekistánu zahynulo, dalších pět lidí, včetně tří kazašských řidičů, muselo být hospitalizováno, napsal Interfax. Podle kazašských úřadů v autobuse cestovali občané Uzbekistánu přes Kazachstán za prací do Ruska. Autobus jel na trase mezi jihokazašským Šymkentem, který leží asi 130 kilometrů severně od uzbecké metropole Taškentu, a ruskou Kazaní.

Lampu cestující použili k tomu, aby se ve vozidle zahřáli, když měl autobus poruchu. „Příčinou požáru podle základní verze vyšetřovatelů bylo nedbalé zacházení s ohněm. Našla se totiž pájecí lampa, která využívá zápalnou směs, konkrétně benzin. Během vyšetřovacích úkonů a výslechů se přišlo na to, že v autobusu byla plastová nádoba s pěti litry benzinu," řekl Turgumbajev.

Podle výpovědí přeživších pasažérů a řidiče vyplynulo, že autobusu zhasl motor. „Ve vozidle byla zima, a tak se pájecí lampa použila jako ohřívadlo. Fungovala tak více než dvě hodiny. Přirozeně, celý prostor vozidla naplnily výpary benzinu. Když se náhodou rozlila nádoba s benzinem, vypukl požár, který prakticky hned, během pěti minut, usmrtil všechny, kdo byli v autobusu," dodal.

Témata:  Kazachstán nehody autobusů Autobusy

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.