Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf americké diplomacie navštívil novou ambasádu v Londýně, setkal se s Mayovou

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Londýn - Ministr zahraničí USA Rex Tillerson dnes navštívil novou americkou ambasádu v Londýně. Budovu kvůli jejímu údajnému předražení a nevhodnému umístění nedávno odmítl slavnostně otevřít prezident Donald Trump.

Tillerson se stal zatím nejvýše postaveným americkým činitelem, který nové velvyslanectví, otevřené od 16. ledna, navštívil, informovala agentura AP.

Šéf americké diplomacie tak zároveň zahájil téměř týdenní cestu po Evropě. Tillerson se pozdravil s velvyslancem USA v Británii Robertem Woodem Johnsonem, ale chystané setkání s pracovníky diplomatické mise bylo zrušeno kvůli platební neschopnosti americké vlády.

Trump v první polovině měsíce na twitteru tvrdil, že o stěhování velvyslanectví z luxusní čtvrti Mayfair do bývalé průmyslové zóny Nine Elms u řeky Temže rozhodla administrativa předchozího prezidenta Baracka Obamy, ale ve skutečnosti rozhodnutí učinila už administrativa George Bushe mladšího v roce 2008.

Tillerson se po návštěvě velvyslanectví setkal s britskou premiérkou Theresou Mayovou. Po Británii zavítá do Francie a poté ještě do Švýcarska a Polska. Očekává se, že jednáním bude dominovat téma Íránu.

Témata:  Rex Tillerson Velká Británie Theresa Mayová Londýn

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy