Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ugandská armáda čtvrt roku bojovala se zloději dobytka, zemřelo 29 lidí

Uganda, ilustrační foto
Uganda, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kampala - Ugandská armáda po tři měsíce bojovala se zloději dobytka, za tu dobu jich 29 zabila. V průběhu operace, která začala v listopadu, vojáci zabavili dvanáct zbraní a neupřesněný počet provinilců zadrželi.

Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na mluvčího armády kapitána Alberta Arinaitweho. "Došlo k jednotlivým kontaktům a střetům mezi pravidelnou armádou a ozbrojenci. Při těchto střetech jsme jich zabili celkem 29. Naposledy v pátek 19. ledna, kdy jsme zneškodnili jednoho," sdělil mluvčí.

Nejvíce zabitých podle něj patřilo k chovatelům z kmenů Jie a Dodoth, ale mohou mezi nimi být i Turkanové ze sousední Keni, kteří stále častěji do Ugandy přicházejí krást dobytek. Keňané smějí vstoupit na ugandské území během období sucha za podmínky, že nejsou ozbrojení.

"Více než 15 osob bylo 15. prosince postaveno před soud. Některé z nich byly odsouzené a uvězněné," řekl Arinaitwe a dodal, že udělené tresty se pohybují v rozmezí od tří do 15 let.

Témata:  Uganda Keňa dobytek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.