reklama

Rozprava v Evropském parlamentu o ruském informačním vlivu na obyvatele EU se přeměnila ve žhavou diskuzi. Téměř všichni europoslanci, kteří se chopili slova, říkali, že rezoluce o boji s ruskou propagandou, která byla přijata v roce 2016, je už zastaralá.

"Zkušenosti nám ukazují, že ruská propaganda může slavit úspěch. Myslím si, že bychom měli v této otázce zdvojnásobit naše úsilí," řekl v parlamentu Julian King, odpovědný člověk v otázce informační bezpečnosti Evropské unie.

Někdejší ministryně zahraničí Litvy Sandra Kalnieteová upozornila na to, že v ohrožení je i klasická žurnalistika. "Jak národní vlády, tak Evropská unie musí podpořit tradiční žurnalistiku, jinak zmizí. Musíme zvýšit financování boje proti ruské propagandě," řekla žena, která je ve skupině, jež se ruskou dezinformační kampaní zabývá.

Nizozemský europoslanec Hans van Baalen zase podpořil slova Emmanuela Macrona o tom, že by se měl boj proti ruské propagandě soustředit především na sociální sítě. Sám vyzdvihl Facebook.

"Mně se líbí tato Macronova myšlenka - uživatelé internetu, potažmo sociálních sítí, by měli vidět zdroj informace, odkud se vzala a kdo ji sponzoruje. Postavit se propagandě musíme jen fakty, ne kontrapropagandou," vyslovil svoji domněnku Nizozemec.

Ne všichni však souhlasili s tím, že je Rusko právem obviňováno z šíření propagandistických nepravdivých zpráv. "Řekněte mi, prosím, kdy naposledy ruská média šířila dezinformace? Zato naše média lhala. Není to tak dávno, viděli jsme to v Iráku nebo v Sýrii," prohlásil bývalý lídr krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa Udo Voigt.

S ním souhlasili například italská europoslankyně Barbara Spinelliová nebo také Španěl Javier Couso Permuy.

Nejoriginálnější myšlenku však vyslovil britský europoslanec za stranu UKIP, ve které dlouho působil také někdejší zastánce "brexitu" Nigel Farage, Gerard Batten. "Já jsem vás tak všechny pozorně a trpělivě poslouchal a nakonec vám musím říct - jste fakt pitomci! Všichni!" začal svůj projev.

"Abyste mě nepochopili špatně, tak bych to měl asi vysvětlil. Já si myslím, že pan Putin je bandita! A že řídí gangsterskou zemi. Ale vy všichni se tady snažíte najít obětního beránka.

Ztratili jste u voličů popularitu vašimi činy, vaší finanční politikou, mezinárodní politikou a teď zkrátka jen hledáte něco, abyste odvrátili pozornost voličů od vašich skutků. Nedávejte veškerou vinu Rusku," vysvětlil svoji pozici Batten.