Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oettinger: Evropská komise bude v kauze Čapí hnízdo postupovat objektivně a rozvážně

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - V případě kauzy Čapí hnízdo bude Evropská komise postupovat objektivně a rozvážně, aby si uchovala věrohodnost. Uvedl to dnes komisař pro rozpočet Günther Oettinger.

Oettinger to uvedl před výborem pro rozpočtovou kontrolu debatoval o uzávěrce rozpočtu EU za rok 2016. Ve svém vystoupení připomněl právní zásadu „in dubio pro reo", tedy „v pochybnostech ve prospěch obviněného" s tím, že ve věci, která se dotýká českého premiéra Andreje Babiše, nebyla vůči nikomu vznesena obžaloba.

Závěrečná zpráva Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), který se kauzou zabýval, byla do ČR poslána hned po dokončení, tedy bez ohledu na politický vývoj v zemi, zdůraznil také komisař.

Oettingera se na evropské vyšetřování Čapího hnízda ptal český lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. Oettingerovo následné vystoupení ale nepokládá za dostatečné, i když vítá příslib, že komise a zástupce OLAF přijdou o kauze ještě do europarlamentu diskutovat. „Budeme chtít více informací a vnést více transparentnosti do celého případu," řekl Zdechovský ČTK.

EK bude podle Oettingera ve věci postupovat bez ohledu na to, že se nějakým způsobem dotýká politika z libovolné politické frakce. Babišovo hnutí ANO je v europarlamentu součástí liberální frakce ALDE.

„Vždy je uplatňován princip právního státu, ve všech členských zemí. Máme nezávislé (vyšetřovací) orgány, nezávislé soudy i trestní právo a to také ve vaší krásné zemi," odpověděl na Zdechovského otázku Oettinger.

Podle místopředsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Martiny Dlabajové (ANO) slyšeli dnes členové výboru od Oettingera už poněkolikáté v podstatě to samé a kdo znáíprocedury, nemohl prý být překvapen. Jen stěží podle ní mohla komise vyslyšet požadavek na zveřejnění závěru konečné zprávy OLAF. „Stejně tak bylo pošetilé se domnívat, že Evropská komise bude komentovat neoprávněné zveřejnění závěrečných zpráv úřadu OLAF nebo jejich částí v tisku," dodala.

Minulý týden policie už podruhé v Poslanecké sněmovně uspěla s žádostí o vydání premiéra Andreje Babiše a šéfa poslanců hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnému stíhání. Hospodářské noviny už zveřejnily zprávu úřadu OLAF, v jejíchž závěrech se píše o podezření na porušení českého i unijního práva. Babiš veškerá provinění odmítá a hovoří o spiknutí mafie. Ministerstvo financí rozhodlo o vynětí Čapího hnízda z unijního financování, jak si Evropská komise přála.

Témata:  Evropská komise (EK) Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) farma Čapí hnízdo Günther Oettinger EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy