Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká ofenziva proti Afrínu pokračuje už pátým dnem

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Damašek - Turecká armáda pátým dnem pokračovala v ofenzivě proti severosyrské oblasti Afrín, kterou ovládají Kurdové. Turecko hodlá podle svého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ofenzivu rozšířit na město Manbidž, vzdálené od Afrínu zhruba 100 kilometrů.

Tam působí také američtí vojáci, takže by mohl hrozit střet obou partnerů v NATO. Turecký vicepremiér Bekir Bozdag ale řekl, že se v tomto regionu turečtí vojáci s americkými zřejmě nestřetnou, a nevyloučil ani spolupráci.

Turecká armáda v úterý oznámila, že při její operaci v regionu přišlo o život nejméně 260 příslušníků syrské kurdské milice YPG a také radikálové z organizace Islámský stát (IS). Vysoce postavený příslušník koalice arabsko-kurdských milicí SDF, které v Afrínu působí, ale prohlásil, že IS v Afrínu není a boj s terorismem v regionu je pro Ankaru pouze záminkou k tomu, aby své mocenské ambice zdůvodnila před veřejností. "Celý svět ví, že DAIŠ (arabská zkratka pro Islámský stát) v Afrínu není," uvedl člen SDF Redur Xelil.

Počty obětí jsou podle něj nadsazené a Xelil dodal, že v bojích proti "turecké invazi" milicím YPG pomohou dobrovolníci z USA, Británie, Německa a dalších zemí, kteří už spolu s Kurdy bojovali proti IS.

Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) odhaduje, že při tureckém ostřelování Afrínu přišlo o život 28 civilistů, zatímco dva civilisté zemřeli, když kurdské milice v obraně ostřelovaly oblast nedaleko opozicí kontrolovaného města Azáz. V bojích podle SOHR přišlo o život 48 tureckých vojáků a jejich spojenců a 42 členů YPG.

Ankara tvrdí, že zemřeli dva turečtí vojáci. Dnes ze Sýrie vypálené rakety zasáhly turecké pohraniční město Kilis, zabily dva lidi a 11 osob zranily. V uplynulých dnech v důsledku bojů v regionu své domovy podle OSN opustilo na 5000 lidí.

Oblast Afrín, v níž leží stejnojmenné město, začala turecká armáda ostřelovat v pátek, v sobotu zahájila bombardování regionu a v neděli pak začala operace pozemních sil turecké armády a jejích povstaleckých spojenců. Operaci Ankara zdůvodňuje tím, že oblast ovládá YPG, kterou Turecko považuje za teroristickou skupinu s vazbami na kurdské povstalce v Turecku. V regionu podle Ankary rovněž působí IS.

Erdogan řekl, že cílem Turecka je zničit YPG také v oblasti dál na východ okolo města Manbidž, které má pod kontrolou koalice arabsko-kurdských milicí SDF, včetně YPG. Zatímco v Afrínu nejsou žádní američtí vojáci, v okolí Manbidže je jich asi 2000. Agentura AP s odvoláním na nejmenovaný zdroj ve Washingtonu uvedla, že příslušníci YPG v Afrínu nejsou stejní vojáci, kteří prošli americkým výcvikem před loňským bojem o Rakku, někdejší baštu IS. Washington si podle zdroje uvědomuje, že Turecko má bezpečností obavy, a hlavní prioritu USA je teď zajistit bezpečnost amerických vojáků.

Témata:  Turecko Sýrie Turecká armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy