Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hromadná žaloba na Facebook v Rakousku není možná, řekl soud

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Lucemburk - Rakušan Maxmilian Schrems, který podal ve Vídni hromadnou žalobu na irskou součást americké společnosti Facebook, nemůže tuto žalobu podat u rakouského soudu. Konstatoval to dnes Soudní dvůr EU s tím, že jako jedinec se ale svých práv domáhat ve své vlasti může.

Student práv a aktivista Schrems podal k rakouskému soudu žalobu proti společnosti Facebook Ireland Ltd. Tvrdí, že firma porušila práva na ochranu soukromí a ochranu údajů jak jeho, tak sedmi dalších uživatelů Facebooku, jejichž jménem jedná. Tito lidé mají bydliště v Rakousku, Německu a v Indii.

Facebook zastává názor, že rakouské soudy nemají mezinárodní pravomoc a že Schrems se nemůže dovolávat zákona EU, který spotřebitelům umožňuje žalovat zahraniční smluvní stranu v místě svého bydliště. Nelze ho totiž považovat za spotřebitele, protože stránky facebooku používal také pro profesionální účely.

Spotřebitel, který je oprávněn podat žalobu proti svému zahraničnímu smluvnímu partnerovi v místě svého bydliště, se podle dnešního verdiktu soudu EU nemůže současně se svými vlastními nároky dovolávat i nároků se stejným předmětem, postoupených jinými spotřebiteli s bydlištěm na jiných místech téhož členského státu, v jiných členských státech nebo ve třetích zemích.

Rakušan Schrems už dříve namítl, že individuální soudní spory jsou vzhledem k finanční zátěži žalujících nereálné. Schrems nyní verdikt označil za obrovskou ránu pro Facebook, protože může u vídeňského soudu podat individuální žalobu a společnost bude muset vysvětlit, zda je "její obchodní model v souladu s přísnými evropskými zákony na ochranu osobních údajů".

Témata:  Facebook Soudní dvůr EU Rakousko

Související

Aktuálně se děje

11:46

Počasí se uklidnilo, povodně ale ještě neskončily. Meteorologové aktualizovali výstrahu

Meteorologové dnes opět snížili varování před zvýšenými hladinami řek, přičemž i na jihu Čech hladiny postupně klesají. Výstraha nyní platí jen pro malou část Čech, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Povodňové stupně jsou aktuálně hlášeny na 11 místech v Česku, přičemž v pondělí jich bylo více než 200.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy