Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žadatele o azyl nelze jen tak poslat do první země v EU, řekl soud

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Lucemburk - Soudní dvůr EU dnes vynesl verdikt, podle nějž nelze migranta po ilegálním vstupu do některé země jen tak poslat do prvního unijního státu, v němž požádal o azyl. K soudu v Lucemburku dal případ nejvyšší německý správní soud. Předmětem spory byla mimo jiné otázka, zda má Německo po nelegálním příjezdu migranta zahájit další azylové řízení.

Soudní dvůr EU rozhodoval o postupu při uplatňování evropského azylového práva v případu syrského žadatele o azyl, který byl vydán Německem do Itálie jakožto přijímací země. Muž ale následně opět utekl do Německa.

K tomu, aby mohl být žadatel o azyl poslán zpět do Itálie, musí Německo znovu podat u italských úřadů žádost o jeho opětovné přijetí. Pokud přitom Německo nedodrží téměř dvouměsíční lhůtu, může dotyčný požádat o azyl v Německu. Od tohoto momentu je pak k azylovému řízení příslušné Německo.

Jestliže migrant žádost o azyl nepodá, má Německo znovu možnost požádat o jeho znovupřijetí italské úřady.

Stávající dublinský systém předpokládá, že azylové řízení zahájí v zásadě každá země, v níž uprchlík poprvé o azyl požádal nebo v níž prokazatelně poprvé vstoupil na území EU. Země musí uprchlíka nebo žadatele o azyl zaregistrovat a sejmout mu otisky prstů.

Témata:  Soudní dvůr EU uprchlíci EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy