Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Test liberalismu i západní orientace, píše zahraničí o prezidentských volbách

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Tisk ve Velké Británii se v posledních dnech zabýval blížícím se druhým kolem prezidentských voleb v České republice spíše sporadicky. Zmiňují se o něm například listy Financial Times (FT) nebo The Daily Express.

Ekonomický list Financial Times (FT) zveřejnil komentář s titulkem Liberalismus čelí v českých volbách další velké zkoušce. Nadnárodní tisková agentura Reuters s hlavním sídlem v Londýně tento týden poznamenala, že proevropský akademik Jiří Drahoš má v souboji o Pražský hrad dobrou šanci dostat od moci stávajícího prezidenta Miloše Zemana, kterého označila za muže se zálibou v alkoholu, napadajícího elity, užívajícího obhroublého jazyka a prosazujícího přátelštější vztahy s Ruskem.

FT se domnívá, že výsledek druhého kola volby české hlavy státu poskytne poučení demokraciím všude ve světě. Zeman prý projevuje „protiimigrantské, protiislámské, euroskeptické a proruské tendence podobné těm, které projevuje krajní pravice a konzervativně nacionalističtí politici jinde ve střední Evropě". Drahoše pak deník charakterizuje jako liberálního intelektuála sympatizujícího s „internacionalistickými hodnotami EU".

Zeman v prvním kole podle FT těžil z podpory staršího, chudšího a méně vzdělaného obyvatelstva v menších městech a na venkově, zatímco Drahoš ovládl Prahu s jejími mladými a vzdělanými voliči. Podobné rozdělení společnosti se podle listu projevilo v poslední době také v různých volbách v Polsku, v Maďarsku a v Rakousku.

FT také uvádí: „Tyto čtyři středoevropské příklady naznačují, že měl pravdu francouzský prezident Emmanuel Macron, když v roce 2016 konstatoval, že občané demokratických států jsou dnes rozděleni na dva téměř stejně velké tábory podporovatelů otevřené společnosti a uzavřené společnosti. Toto rozdělení bylo podstatou francouzských prezidentských voleb a ovlivnilo také hlasování o brexitu a vítězství Donalda Trumpa v USA.“

Britský deník The Daily Express před několika dny napsal, že Evropská unie se obává vyrovnaného souboje „euroskeptika", jak označuje Zemana, s probruselským kandidátem Drahošem. „Ale Jiří Drahoš, akademik, jenž slibuje lepší vztahy s EU prostřednictvím těsnější integrace, by mohl Zemana sesadit z trůnu", píše Express s tím, že volby jsou považovány za „referendum o Zemanovi".

Agentura Reuters v úterý zveřejnila osobnostní profily obou prezidentských kandidátů. Drahoš je podle agentury zarytě proevropský v jednom z nejvíce euroskeptických členských států EU, a přesto svádí vyrovnaný souboj o vítězství v českých prezidentských volbách. Uhlazeně hovořící Drahoš však prý musí překonat podezření voličů, že je příliš měkký vůči imigraci, a také skutečnost, že je poměrně málo známý.

Spojuje však prý liberální voliče s těmi, kteří jsou celkově nespokojeni s „těžkou váhou postkomunistické politiky v České republice" Zemanem, kterého agentura líčí také jako „muže se zálibou v alkoholu, útočícího na elitu a používajícího na veřejnosti obhroublý slovník". Kromě toho je podle agentury Zeman podporovatelem „přátelštějších vztahů s mocností, která ovládala střední Evropu během studené války: s Ruskem".

Témata:  Miloš Zeman Financial Times média noviny a tisk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy