Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Německu se jedná o nové vládě: Merkelová, Seehofer i Schulz chtějí rychlé koaliční rozhovory

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Jednání o konkrétní podobě koaliční smlouvy v Německu jsou zatím naplánována do 4. února, mohou se ale protáhnout. Vláda by mohla vzniknout v březnu. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) dnes řekla, že jde do rozhovorů optimisticky a odhodlaně.

Vyjednávání mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociálními demokraty (SPD) dnes ráno začalo v Berlíně. "Budeme se soustředit na to, abychom vyjednávali rychle," řekla dnes Merkelová. "Jsem přesvědčena, že lidé teď skutečně očekávají, že se vydáme směrem k vytvoření vlády," podotkla také k vyjednávání, které startuje více než čtyři měsíce po zářijových parlamentních volbách. Vytvoření vlády ještě v poválečném Německu nikdy tak dlouho netrvalo.

"Konečně začínají koaliční rozhovory. Dobře víte, že konzervativní unie vznik této vlády chce, a proto vsadíme vše na to, aby to vyšlo," nechal se dnes v berlínské centrále křesťanských demokratů slyšet bavorský premiér Horst Seehofer (CSU). "Rozhovory budeme vést rychle a konstruktivně," poznamenal zase předseda SPD Martin Schulz, který do nich jde s odhodláním dát spolkové republice stabilní vládu.

Konzervativní unie by koaliční rokování ráda uzavřela nejpozději do dvou týdnů, sociální demokraté zatím jasné datum neřekli. Zato dali opakovaně najevo, že budou chtít výraznější ústupky ze strany CDU/CSU, než jakých dosáhli v předcházejících sondovacích rozhovorech. Týkat se mají zejména migrace, zdravotnictví a pracovního trhu. CDU/CSU zatím větší ústupky odmítá, a proto se očekávají složitá jednání.

Pokud dvojice politických uskupení nakonec najde shodu na znění koaliční smlouvy, bude ji muset podpořit vnitrostranické referendum sociálních demokratů. Jak hlasování dopadne, ale není jasné, protože velká část straníků už třetí velkou koalici za poslední čtyři volební období nechce. Otázkou také  je, zda ve vládě bude i Schulz, který po parlamentních volbách řekl, že do žádného kabinetu vedeného Merkelovou nepůjde. Pro tuto variantu se nyní vyslovují i další sociální demokraté, podle nichž by tak strana mohla působit autonomněji.

Témata:  Německo Angela Merkelová Martin Schulz Horst Seehofer

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy