Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlatý záchod? Trump chtěl obraz, místo toho dostal jinou nabídku

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

New York - Guggenheimovo muzeum v New Yorku loni odmítlo zapůjčit americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi obraz Vincenta van Gogha. Kurátorka místo něj nabídla alespoň 18karátové zlaté WC, jehož cena se odhaduje na více než milion dolarů.

Trump žádal Guggenheimovo muzeum o zapůjčení van Goghova obrazu Zasněžená krajina z roku 1888, na němž je zimní krajina a muž se psem. Obraz si chtěl s manželkou vystavit v soukromých prostorách Bílého domu. Píše o tom list The Washington Post.

Kurátorka muzea Nancy Spectorová, která se už předtím vyjadřovala k současnému americkému prezidentovi kriticky, mu loni v září odpověděla, že mu k zapůjčení může nabídnout zlatý záchod.

"Vaší původní žádosti bohužel nemůžeme vyhovět, ale doufám, že by pro vás mohla být zajímavá tato speciální nabídka," citoval deník z e-mailu, který kurátorka zaslala Trumpovi loni 15. září. "Je to samozřejmě velmi cenná a poněkud křehká věc, ale dali bychom vám k tomu instrukce, jak ji instalovat a jak se o ni starat," napsala též Spectorová Trumpovi o WC.

Miliardář Trump proslul zálibou ve zlatých předmětech. Například loni na Vánoce přijímal spolu s manželkou telefonáty od dětí Santa Clausovi ve své floridské rezidenci na zlatém křesle. V Oválné pracovně Bílého domu si povědil závěsy ve zlaté barvě, za Baracka Obamy byly hnědé.

Témata:  Donald Trump Bílý dům USA WC

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy