Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR porušuje embargo, tvrdí tajné služby

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjnag - Na Severní Koreu jsou uvalený přísné sankce, Kimům režim je ale soustavně obchází. KLDR loni vyvážela do Ruska uhlí, které pak bylo dodáváno do Jižní Koreje a Japonska. Agentuře Reuters to řekli tři zdroje z tajných služeb západoevropských zemí. Moskva tvrzení obratem popřela.

Rada bezpečnosti OSN zakázala Severní Koreji export uhlí loni 5. srpna. Cílem přísnějších sankcí bylo odříznout severokorejský režim od důležitých devizových zdrojů, které Pchjongjang potřebuje na rozvoj svých zbrojních programů.

Dle Reuters ale KLDR po tomto datu nejméně třikrát vypravila dodávku uhlí do ruských přístavů Nachodka, který se nachází asi 85 kilometrů východně od ruského města Vladivostok, a Cholmsk, který leží na ruském tichomořském ostrově Sachalin. Tam bylo palivo podle agenturních zdrojů přeloženo na lodě, které je pak odvezly do Jižní Koreje a Japonska.

Jiný západní zdroj z oboru lodní dopravy nezávisle na tom uvedl, že některé z těchto dodávek uhlí dorazily do Japonska a Jižní Koreje loni v říjnu. Obchod se severokorejským uhlím přes Rusko potvrdil i bezpečnostní zdroj z OSN, přičemž prohlásil, že tyto aktivity dál pokračují. "Ruský přístav Nachodka se stává překladištěm severokorejského uhlí," řekl pod podmínkou zachování anonymity jeden z evropských bezpečnostních zdrojů.

Jedna z lodí, a sice plavidlo Jian Fu registrované v Palau, vyplula se 17.415 tunami uhlí ze severokorejského přístavu Nampcho do ruské Nachodky v srpnu. V období od srpna do září také nejméně dvě lodě mířící ze severokorejských přístavů Wonsan a Tean vyložily uhlí v ruském přístavu Cholmsk. Jedna z lodí přitom dopravila 15.542 tun a druhá 10.068 tun uhlí.

Ruská mise při OSN 3. listopadu informovala Radu bezpečnosti OSN, že severokorejské sankce dodržuje. Podle dvou právníků specializujících se na oblast sankcí zmiňované obchody s uhlím pravděpodobně porušování sankcí představují.

"Ta informace je nepravdivá," uvedla ruská agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaného představitele ruské ambasády. "Rusko nekupuje uhlí od Severní Koreje a není tranzitním bodem pro dodávky uhlí do třetích zemí," dodal činitel.

Témata:  Severní Korea Rusko uhlí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy