Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman přesvědčivě obhájil post českého prezidenta. Co na to Rusko?

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Moskva/Praha - I ruská média bedlivě sledovala druhou přímou volbu českého prezidenta. Mandát obhájil Miloš Zeman, který porazil těsně svého konkurenta Jiřího Drahoše. Co napsaly sdělovací prostředky v zemi, kde je Miloš Zeman oblíbeným politikem?

Ruská státní agentura TASS informovala o tom, že prezidentem České republiky byl opět zvolen Miloš Zeman. Pro něj hlasovalo podle agentury 52,94% voličů, zatímco jeho soupeře akademika Jiřího Drahoše podpořilo jen 45,07% hlasujících. Na potvrzené výsledky si však budeme muset chvíli ještě počkat.

Agentura dodává, že Jiří Drahoš získal nejvyšší počet hlasů v Praze, Středočeském a Královéhradeckém kraji. Ve zbylých regionech zvítězil "přesvědčivě" Miloš Zeman.

TASS uzavřela svoji zprávou tím, že Drahoš porážku přiznal a popřál Miloši Zemanovi "mnoho sil a zdraví" do své budoucí práce.

Televize RBK především vyzdvihuje to, že vyhrál kandidát, který "bojuje za lepší vztahy s Ruskem". Rovněž připomněla poměrně vysokou volební účast (66%) a to, že Drahoše volili lidé především ve velkých městech.

Podle televize je Jiří Drahoš považován za prozápadního politika, který veřejně vystupoval pro větší aktivitu České republiky v Evropské unii i NATO. Stejně jako Zeman odmítal kvóty na upchlíky, ale vyzýval k rozlišování válečných a ekonomických migrantů.

Na rozdíl od ruských médií, které často připojovaly ke svým příspěvkům charakteristiku Jiřího Drahoše, portál Ukrajinská pravda přinesl profil vítěze. Podle serveru je třiasedmdesátiletý Zeman znám svými islamofobními pohledy a podporou zrušení sankcí Evropské unie proti Rusku. Rovněž navrhl "odpustit Rusku anexi Krymu" a to, aby Ukrajina za Krym dostala finanční kompenzaci.

Témata:  Rusko Miloš Zeman volby média

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy