Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vulgarizace politiky a rozdělení ČR, komentují Slováci výsledek voleb

Zahraniční tisk
Zahraniční tisk
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bratislava/Praha - Také slovenský tisk po vítězství Miloše Zemana v prezidentských volbách píše o tom, že česká společnost i nadále zůstane rozpolcená. Například deník Hospodárske noviny soudí, že Zeman by se v dalším funkčním období mohl začít chovat jako skutečný státník a nikoliv jako samolibý muž.

"Zeman již není po fyzické stránce tím, čím býval ještě před pár lety. Lze předpokládat, že svou energii bude nyní věnovat spíše snaze dokončit ve vší důstojnosti druhé funkční období, než jí mrhat na nesmyslné souboje s oponenty z řad politiků a novinářů," napsaly Hospodárské noviny.

"Česko je rozděleno téměř na dva stejné tábory, jeho prezident se hlásí ke krajině pravicovým politikům a pomáhá trestně stíhanému premiérovi udržet se u moci," uvedl list Denník N.

Neúspěšný Jiří Drahoš podle deníku prohrál ve volbách, které byly demokratické, ale nikoliv férové. "Zeman dělal kampaň za veřejné peníze, jeho přívrženci vedli dezinformační válku podle ruského scénáře a pravděpodobně i s ruskou a čínskou podporou. Opíral se o podporu českých oligarchů a jejich médií," napsal list.

"S Milošem Zemanem zůstává v českém prezidentském úřadu i vulgarizace politiky, svévole a redukování zahraničně-politického rozhledu na anekdoty. Pokud by byl český volič hledal hlavního hrdinu pro lidovou komedii, kde absurdita, primitivní situační humor a neohrabanost povýšená na ctnost je žádanou kvalitou, tak by volby splnily svůj účel," napsal list Sme. Podle něj se typ politika s jasnou evropskou orientací bez nástinu xenofobie stává ve střední Evropě ohroženým druhem.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Slovensko noviny a tisk

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy