Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje v Adenu mezi jemenskými separatisty a vládou pokračují, zemřelo 15 lidí

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

Aden - V jihojemenském Adenu pokračují boje mezi vládními a separatistickými jednotkami. Vyžádaly si životy 15 lidí a zranění 130 osob. Rebelům se v neděli podařilo obsadit několik vládních budov, ale v noci na dnešek o ně zase přišli.

Jednotky hájící zájmy zastánců odtržení jihu dnes povolaly do Adenu posily z jiných regionů. Stojí za nimi Spojené arabské emiráty, které jsou ale také členem koalice, jež pod velením Saúdské Arábie bojuje od roku 2015 na straně jemenské vlády v konfliktu se šíity.

Separatisté obnovili své nároky, když loni prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí odvolal z pozice adenského guvernéra Ajdarúse Zubajdího. Ten pak sestavil skupinu, která si říká jižní přechodná rada a snaží se přimět odstoupit jemenskou vládu vedenou Ahmadem Ubajdem bin Daghrem. Premiér v neděli označil situaci v Adenu za puč.

Podle svědků byly dnes v adenských ulicích vidět obrněné vozy a minimum civilistů. Separatisté zajali podle vojenských zdrojů agentury AFP 210 vojáků a po vyjednávání s místními kmeny jich 70 propustili. Provládní jednotky drží jako rukojmí 30 separatistů.

Jižní Jemen se spojil se Severním Jemenem v roce 1990. Separatistům se v občanské válce v roce 1994 nepodařilo tento krok zvrátit a v posledních letech se separatistické nálady obnovují. Jemen sužuje od roku 2014 konflikt, v němž proti sobě bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Vládní jednotky mají pod kontrolou většinu území na jihu a východě země, povstalci ovládají severozápad včetně metropole Saná.

Témata:  Jemen Spojené arabské emiráty

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy