Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přívalový déšť ochromil Srí Lanku. Zabil více jak sotvku lidí a statisíce lidí opustily své domovy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: ČTK/Profimedia

Kolombo - Přívalový déšť minulý týden na několik dní ochromil Srí Lanku, s jeho ústupem začalo sčítání škod. Zatímco se úřady snaží zajistit potřeby statisíců evakuovaných lidí, záchranáři stále pátrají po nezvěstných, které nejčastěji zavalily sesuvy půdy.

Během prudkých lijáků zemřelo nejméně 101 lidí a je pohřešováno více než dalších 180 osob, informovalo o tom podle BBC Centrum pro zvládání katastrof (DMC). Evakuováno muselo být přes 319 tisíc lidí. Masivní sesuvy půdy a povodně zničily stovky domů.

S největší pravděpodobností se budou počty mrtvých nadále zvyšovat, protože se stále pohřešují stovky lidí, které záchranáři začínají hledat v nejhůře postižených oblastech.

V následujících dnech čeká Srí Lanku stále deštivé počasí, množství srážek už by ale nemělo být tak dramatické, což je příznačné pro pár týdnů před monzunovým obdobím, uvedl meteorolog CNN Sean Morris.

Mnoho států včetně Indie, Austrálie, Nepálu nebo Japonska poskytlo humanitární pomoc jako jsou přikrývky, pitná voda nebo tablety k její přípravě.

Témata:  Srí Lanka povodně déšť

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy