Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izraelští vojáci při rozhánění proteste zabili mladého Palestince

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ramalláh - Při střetu na Západním břehu Jordánu dnes izraelští vojáci zabili mladého Palestince. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví se zabitý mladík jmenoval Lajs abú Náím a bylo mu 16 let. 

Izraelské úřady uvedly, že mladík přišel o život po zákroku vojáků proti davu Palestinců, který zapaloval pneumatiky a házel na bezpečnostní složky kameny. S odkazem na představitele palestinských a izraelských úřadů o tom informovala agentura Reuters.

Cílem vojáků podle Izraele bylo rozehnat protestující Palestince. Zda byly při zákroku použity ostré náboje, izraelské úřady zatím neuvedly, incident se nicméně vyšetřuje. Faradž Nassan, který stojí v čele vesnice Mughair, kde se incident stal, uvedl, že na Palestince izraelští vojáci stříleli zblízka.

Napětí v regionu se zvýšilo poté, co americký prezident Donald Trump 6. prosince označil Jeruzalém za hlavní město Izraele a oznámil svůj záměr přesunout tam z Tel Avivu americkou ambasádu. Od Trumpova prohlášení přišlo při podobných střetech, jako byl ten dnešní, o život nejméně 19 Palestinců a jeden Izraelec.

Témata:  Izraelská armáda Izrael Palestina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy