Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zničení jaderného programu KLDR? Analýza prozradila zajímavé možnosti

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Washington – Jaderné zbrojení Severní Korey mnozí považují za vážnou hrozbu pro západní svět. Analýza společnosti Stratfor zkoumá, zda by teoreticky bylo možné severokoresjký jaderný program zničit vojenským zásahem.

Zničení jaderných zbraní silou?

Analýza na úvod upozorňuje, že jakýkoliv vojenský zásah Spojených států a jeho spojenců proti Severní Koreji by byl omezený časově i rozsahem. Spojené státy by proto musely předem mít stoprocentní jistotu ohledně cílů, na které by se zásah zaměřil.

„Politické cíle, rozsah a charakter operace by v tomto případě stanovily značně rozdílné parametry a vedly by k velmi rozdílným výsledkům. Úder USA by například mohl být proveden v rámci větší operace na změnu režimu; mohl by přijít jako součást strategického plánu na demontování jaderného programu KLDR, což by poskytlo spoustu času na plánování a přípravu; nebo by mohl být proveden v reakci na okamžitou hrozbu."

Rychlý úder

Podle analýzy přichází v úvahu dva typy úderů. Tím prvním by byl velmi omezený zásah, který by za cíl měl pouze zničení severokorejského jaderného programu.

„Podle tohoto scénáře by Spojené státy útočily pouze na jaderné cíle. Tím, že by Washington neútočil na jiné cíle, by si nechal dveře alespoň trochu pootevřené pro případnou de-eskalaci v případě, že by se Pchjongjang nechal přesvědčit, že nejde o operaci na změnu režimu," podotýká analýza. Výhodou tohoto postupu by byly malé náklady a moment překvapení.

„Druhou kategorií úderu, kterou je třeba zvážit, je rozsáhlý úder. Takovýto scénář předpokládá, že americké údery proti severokorejské jaderné infrastruktuře by nevyhnutelně vedly k plnohodnotné válce."

Plnohodnotná válka?

„Spojené státy by tím pádem spustily strategickou vzdušnou kampaň, která by necílila jen na jadernou infrastrukturu, ale také na severokorejská velitelství, klíčové lídry, dělostřelecké a raketové jednotky, zařízení s chemickými a biologickými zbraněmi, letiště, přístavy, předsunuté základny a další důležité cíle," vysvětluje analýza.

Nevýhodou takovéhoto scénáře pro USA podle analýzy je, že přípravy, které by si takto rozsáhlý zásah nevyhnutelně vyžádal, by s jistotou varovaly Severní Koreu, která by mohla spustit preventivní útoky a zvýšit obranu svých zařízení a jednotek.

Podle Stratforu ale tento druhý typ konfliktu pravděpodobný není. „Spojené státy nemají žádný důvod k zahájení obrovského konfliktu se Severní Koreou bez toho, aby měly obstojnou naději na zničení severokorejského jaderného programu," podotýká.

Témata:  jaderné zbraně Severní Korea USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy