Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Itálii začaly nové procesy proti Berlusconimu kvůli ovlivňování svědků

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
Foto: www.eu2009.cz

Milán - V Itálii začaly tento týden dva nové procesy, v nichž je expremiér Silvio Berlusconi (81) obžalován z ovlivňování svědků uplácením. Obě soudní řízení byla ale hned po zahájení odročena na květen.

V Sieně začal korupční proces s Berlusconim dnes, ale bez projednávání bylo hned další stání stanoveno na 3. května. Expremiér v této kauze čelí obvinění, že měsíčně platil 3000 eur jednomu pianistovi za nepravdivé výpovědi v mimořádně sledovaném procesu kolem večírků před pěti lety v Berlusconiho vile v severoitalském Arcore. Přezdívalo se jim bunga-bunga párty.

Další řízení kvůli uplácení svědků začalo už v pondělí před milánským soudem. V tomto případu je Berlusconi obžalován spolu s dvěma desítkami dalších osob, včetně tanečnic a dalších dívek, podezřelých z křivých výpovědí za peníze. I tento proces byl hned po zahájení odročen, a to na 7. května.

Obvinění expremiéra z uplácení svědků nejsou ničím novým. Prokurátoři jsou přesvědčení, že v procesu, který v poslední instanci skončil v roce 2015 zprošťujícím rozsudkem kvůli nedostatku důkazů, Berlusconi svědkům zaplatil celkem přes deset milionů eur, aby změnili své výpovědi v jeho prospěch.

Středopravá koalice, kterou vede Berlusconiho strana Forza Italia (Vzhůru, Itálie), v současné době vede v průzkumech před volbami vypsanými na 4. března. V návratu na post premiéra však Berlusconimu brání soudní zákaz vykonávat politické funkce, platný do roku 2019. Proti tomu Berlusconi podal stížnost u Evropského soudu pro lidská práva, není však jasné, kdy verdikt v této věci padne.

Témata:  Silvio Berlusconi Itálie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy