Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR zaslala dopis do OSN, varovala USA a Jižní Koreu před uspořádáním manévrů

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Šéf severokorejské diplomacie dnes v dopise pro OSN pohrozil, že pokud USA a Jižní Korea uskuteční po zimní olympiádě odložené společné vojenské manévry, nebude tomu "nečinně přihlížet".

KLDR od konce loňského listopadu netestovala žádnou raketu, v lednu po dvou letech obnovila dialog s Jižní Koreou a oznámila, že se zúčastní zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu. Washington a Soul souhlasily s tím, že odloží své každoroční mohutné vojenské manévry a uspořádají je, až olympiáda a paralympiáda v Jižní Koreji skončí.

Kdykoli USA a Jižní Korea prováděly společné vojenské cvičení, "zásadně tím ohrozily mír a bezpečnost na Korejském poloostrově a nedůvěra mezi oběma korejskými státy dosáhla vrcholu", napsal severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho v dopise OSN. "Vyvineme maximální úsilí pro zlepšení mezikorejských vztahů v budoucnosti, ale nebudeme nečinně přihlížet zlovolnému maření našich snah," dodal.

KLDR na olympijské hry, které se v Jižní Koreji uskuteční v termínu 9.-25. února, vysílá zhruba 550člennou delegaci. Družstvo hokejistek, které už v Jižní Koreji trénuje, je prvním společným olympijským týmem obou Korejí v historii. Zbývajících deset sportovců, mezi nimiž jsou krasobruslařský pár, dva rychlobruslaři na krátké dráze, tři závodníci v běhu na lyžích a tři ve sjezdovém lyžování, do KLDR přicestovalo ve čtvrtek.

Sportovci a další členové delegace do jihokorejského Kangnungu přiletěli mimořádným přímým letem a později se přesunuli do olympijské vesnice. Tam se přítomným naskytl zcela výjimečný pohled, když nad vesnicí a dalšími olympijskými lokalitami zavlály severokorejské vlajky. Jejich vyvěšování jinak jihokorejské úřady zakazují na základě národního bezpečnostního zákona, napsala agentura AP.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea U.S. ARMY OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy