Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojenci Turecka rozřezali na kusy kurdskou bojovnici, video vyvolalo pobouření

Kurdské ženy ve zbrani proti IS
Kurdské ženy ve zbrani proti IS
Foto: YouTube

Ankara/Damašek - Syrská kurdská milice YPG v pátek oznámila, že spojenci Turecka v oblasti kolem severosyrského Afrínu rozřezali na kusy kurdskou bojovnici. Patřila k YPJ, což jsou ženské kurdské oddíly operující po boku YPG.

Turecko se svými povstaleckými spojenci ze Svobodné syrské armády (FSA) minulý měsíc zahájilo v Afrínu pozemní a vzdušnou operaci s cílem z této pohraniční oblasti vytlačit kurdské milice, které Ankara považuje za teroristy napojené na kurdské separatisty v Turecku.

Rebelové podporovaní Tureckem podle představitele místní kurdské administrativy si údajně "hráli s tělem bojovnice a rozsekali ho," zatímco to celé natáčeli. "Z tohoto ohavného činu viníme tureckou vládu," řekl představitel. Mezi Kurdy žijícími v severní Sýrii snímek vyvolal velké rozhořčení. Na sociálních sítích kolují příspěvky, které bojovnici vzdávají hold.

Zabitá žena se jmenovala Barin Kobaniová, což byla přezdívka odvozená od syrského kurdského města Kobani. Do YPJ vstoupila v roce 2015 a bylo jí asi 25 let. Spolu s ní byli u města Bulbul zabiti další tři kurdští bojovníci.

Témata:  Kurdové Sýrie Turecká armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy