Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf americké diplomacie varoval mexickou vládu před ruským zásahem do voleb

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson během návštěvy Mexika varoval tamní vládu, aby si dala pozor na možné ovlivnění prezidentských voleb Ruskem. Volby v Mexiku se mají konat 1. července. Hovořilo se také o situaci ve Venezuele, která se zmítá v politické a ekonomické krizi.

"Víme, že Rusko má chapadla v různých zemích světa při různých volbách. Slyšeli jsme to od našich evropských kolegů. Mé doporučení je, abyste si dali pozor," řekl v pátek Tillerson po jednání se svým mexickým protějškem Luisem Videgarayem a s kanadskou ministryní zahraničí Chrystinou Freelandovou.

Tillerson se svým mexickým kolegou a šéfkou kanadské diplomacie jednal i o ekonomické spolupráci, o modernizaci Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), boji proti ilegální migraci či potírání obchodu s drogami.

Tillerson mírnil také svá čtvrteční vyjádření, že venezuelskému prezidentovi Nicolási Madurovi možná hrozí svržení armádou a že by měl proto radši sám odstoupit a odjet na Kubu. V pátek Tillerson řekl, že by si přál pro Venezuelu klidný přechod k demokracii.

Po Mexiku navštívil šéf americké diplomacie Panamu. Odtud odletí do Argentiny, kde se setká nejen s tamními vládními představiteli, ale i s velvyslanci několika latinskoamerických zemí, s nimiž by měl jednat také o Venezuele. Příští týden navštíví Tillerson ještě Peru, Kolumbii a Jamajku.

Témata:  Mexiko Venezuela USA Rusko

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy