Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Expremiér Blair prý ví, jak zničit Islámský stát. Toto navrhuje

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Bývalý britský premiér Tony Blair tvrdí, že extremistická organizace Islámský stát (IS) může být poražena pouze v pozemní válce a za účasti vojenských sil Západu. Uvedla to agentura AP.

Blair se domnívá, že samotné alianční nálety proti militantům z IS nestačí. "Budete proti nim muset vést řádnou pozemní válku. Důležitou podpůrnou roli v ní sehrají právě britská, americká a další západní vojska," uvedl.

"Ozbrojené síly Ameriky, Británie, Francie a dalších velkých zemí mají jak zkušenosti, tak i potenciál. Je třeba zamyslet se nad tím, jaký je cíl západních vojsk. Je naším cílem porazit tohoto nepřítele? Moje odpověď je ano," pokračoval Blair.

Blairovo rozhodnutí připojit se v roce 2003 k invazi tehdejšího amerického prezidenta George W. Bushe v Iráku zůstává v dodnes Británii spornou otázkou. Blair ale trvá na tom, že jeho vláda udělala správně, když se rozhodla sesadit tehdejšího iráckého diktátora Saddáma Husajna. Připustil však, že v rámci vojenské invaze se udělaly chyby a podcenily se "destabilizující síly".

Témata:  Tony Blair Islámský stát

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 11:38

Izrael popřel podíl na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího

Izrael se nepodílel na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který spolu s dalšími členy svého doprovodu zahynul při nedělní havárii vrtulníku na severozápadě Íránu. Pro agenturu Reuters to řekli nejmenovaní izraelští představitelé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy