Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě se demonstrovalo proti turecké ofenzivě. Kurdové bojovali proti IS,teď jsou masakrováni, varují demonstranti

Kurdové
Kurdové
Foto: Reprofoto ČT

Bonn/Paříž/Ankara - Odpůrci turecké vojenské akce na severu Sýrie se dnes sešli na demonstracích ve Stuttgartu, Hamburku, Paříži či Štrasburku. Dorazily tisíce lidí, mezi protestujícími byla řada Kurdů.

V jihoněmeckém Stuttgartu se sešlo na demonstraci pět tisíc lidí, v Bonnu bylo protestujících 2000, v Hamburku asi 1500 a v Hannoveru na severozápadě Německa kolem 1200.

Lidé na shromážděních požadovali ukončení ofenzivy i zastavení dodávek německých zbraní do Turecka. V Bonnu někteří účastníci přišli s vlajkami turecké separatistické Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Turecko, ale i USA a Evropská unie považují za teroristickou organizaci.

V Paříži se podle policie sešlo 2100 lidí, ve Štrasburku, kde sídlí Evropský parlament, demonstrovalo podle policie 1600, podle organizátorů ale až 7000 lidí. "Kurdové v Afrínu bojovali s Islámským státem a nyní jsou masakrováni. Mlčení evropských vůdců je vražedné," řekl agentuře AFP Suleyman Akgüç, zástupce francouzské federace alavitů.

Turecko poslalo svou armádu do Afrínu 20. ledna s úkolem vytlačit členy kurdských milic YPG. Ankara je považuje za spojence PKK a označuje je za teroristy. Dnes při útoku členů milic YPG zahynulo podle armády pět tureckých vojáků. Celkem si tak vojenská operace Ankary vyžádala na turecké straně už sedm obětí.

Témata:  Kurdové demonstrace v Německu demonstrace ve Francii Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.