reklama

"Slovenské ekonomice se výjimečně daří. Je to příznivý vývoj v mezinárodním prostředí, ale i aktivní kroky vlády v oblasti zaměstnanosti, získávání zahraničních investic a jiných aktivit," řekl dnes premiér Robert Fico.

S dalším zrychlením růstu HDP Slovenska, a to na 4,5 procenta, počítá ministerstvo financí v příštím roce, kdy by se měla naplno projevit například produkce v novém závodu automobilky Jaguar Land Rover, jež ve své budované slovenské továrně plánuje spustit výrobní linky na konci letošního roku.

Fico odmítl kritiku ohledně pomalejšího ozdravování státních financí, když jeho předchozí i současná vláda posunuly termín plánovaného dosažení vyrovnaného rozpočtu veřejných financí. "Nejsem žádný liberál, jsem sociální demokrat. Pro mě je výše deficitu jen obyčejný finanční a ekonomický nástroj k dosahování sociálnědemokratických cílů," uvedl Fico.

Podle ministra financí Petera Kažimíra je důležité nejen dosáhnout vyrovnaného hospodaření státu, ale také ho udržet. Dodal, že země má v mnoha oblastech modernizační dluh.

Ministerstvo v prognóze předpokládá další snižování míry nezaměstnanosti, která se již v současnosti pohybuje na historickém minimu. Letos by v pětimilionové zemi mělo vzniknout 40.000 nových pracovních míst. Slovenské firmy si již delší dobu stěžují na nedostatek kvalifikované pracovní síly a pomáhají si i zaměstnáváním cizinců. Mzdy, které zaostávají za platy ve vyspělých státech západní Evropy, by až do roku 2021 měly na Slovensku každý rok stoupat o více než pět procent.