Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrský uprchlík si již dokázal vytvořit v Německu jméno. Tohle začal dělat

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Příběhy o syrských uprchlících v Evropě jsou většinou plné beznaděje a zoufalství. To ale není případ Hadiho Nsreenyho z Aleppa, který spolu s tisíci dalšími přišel minulé léto do Berlína. Více informací přinesl německý server Deutsche Welle.

Jak deník uvádí, Hadi, syrský uprchlík původem z Aleppa, do Německa přišel minulý rok a chopil se příležitosti získat kuchařský výcvik. Nyní sám vede kuchyni v jedné z předních německých restauracích, kde se snaží kombinovat čerstvé místní ingredience s tradiční syrskou kuchyní.

Ačkoliv Hadi původně pracoval jako webový návrhář, vaření bylo vždy jeho vášní. „Řekl jsem si: ‚Proč ne?' Má práce už mě nebavila a tohle je skvělé, je to můj koníček a celý můj život. Tak proč se nestát profesionálem," vysvětlil Hadi.

Hadi každý den do práce na kole dojíždí z uprchlického hostelu, který se nachází asi 20 kilometrů od Berlína. Ačkoliv jeho žádost o azyl byla přijata, zatím se mu nedaří najít cenově dostupné ubytování ve městě.

Že musí ze Sýrie odejít, se Hadi rozhodl v roce 2013 poté, co byla zasažena univerzita, kde se právě nacházel. Svou rodinu musel nechat v Sýrii. Nejprve se snažil žít v tureckém Istanbulu, nakonec se ale rozhodl přes Egejské moře odejít do Řecka a následně dále do Evropy.

Robert Eberhardt, majitel restaurace, ve které Hadi pracuje, je s jeho prací velmi spokojen. „Zapojuje do vaření i svou národní kuchyni a má spoustu nových nápadů," pochvaluje si Eberhardt.

Témata:  uprchlíci Sýrie Německo

Aktuálně se děje

7. května 2024 9:42

Tripartita bez odborů, které chystají protest. Fiala a Jurečka nechápou

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy