Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA uvažuje o uvalení sankcí na Venezuelu

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Bogotá - Spojené státy a Kolumbie chtějí přinutit Venezuelu, aby se vrátila zpět na cestu k demokracii. Ministr zahraničí USA Rex Tillerson na své cestě po Latinské Americe opakovaně zmínil, že Washington uvažuje o uvalení ropných sankcí na Caracas.

"Chceme, aby se Venezuela opět vrátila k demokracii a aby se konaly svobodné volby," uvedl Tillerson v Bogotě. Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos upozornil, že politická a hospodářská krize v sousední Venezuele se přímo dotýká i jeho země.

Do Kolumbie prchly desítky tisíc Venezuelanů. Caracasu Santos nabídl humanitární pomoc. "(Venezuelský prezident Nicolás) Maduro nikdy nebude se svobodnými volbami souhlasit, protože ví, že by je prohrál," dodal kolumbijský prezident.

Venezuelská vláda prezidenta Madura systematicky a dlouhodobě potlačuje opozici. Poté, co v parlamentních volbách v prosinci 2015 vyhrála opoziční koalice a obsadila většinu křesel v parlamentu, začal nejvyšší soud nakloněný vládě rušit poslanci schválené zákony. Loni v létě pak Madurův kabinet ustavil de facto vlastní parlament. Nedávno nejvyšší soud zakázal účast opoziční koalice v prezidentských volbách plánovaných na duben.

V Kolumbii Tillerson jednal kromě Venezuely také o drogové problematice. Po setkání se Santosem ocenil snahu Bogoty o snížení množství koky, která se v jihoamerické zemi pěstuje. Spojené státy podle ministra zahraničí sdílí zodpovědnost za protidrogový boj a budou Kolumbii nadále podporovat.

Americký prezident Donald Trump v minulosti kritizoval jihoamerické země, protože podle něj selhaly v protidrogovém boji. Santos na tiskové konferenci uvedl, že se nedomnívá, že Trumpovy poznámky byly namířené i proti Kolumbii. "Na světě neexistuje jiná země, která by zaplatila tak vysokou cenu za válku proti drogám," řekl prezident.

Témata:  Kolumbie Venezuela USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy