Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejský prezident se setkal se zástupci KLDR

Mun Če-in
Mun Če-in
Foto: Wikimedia Commons

Pchjongčchang - Sestra severokorejského vůdce a prezident KLDR si dnes v jihokorejském Pchjongčchangu podali ruce s prezidentem Jižní Koreje Mun Če-inem. Stalo se tak na zahájení zimních olympijských her.

Kim Jo-čong se dnes stala prvním členem vládnoucího klanu ze Severní Koreje, který zavítal na území svého jižního souseda od války na Korejském poloostrově. Od této války (1950-1953) obě země ještě neuzavřely mírovou dohodu a jsou tak technicky stále ve válečném stavu.

Kimova sestra, která je členkou nejvyššího orgánu vládnoucí strany, si potřásla rukou s jihokorejským prezidentem při zahajovacím ceremoniálu. Předseda severokorejského parlamentu Kim Jong-nam, který je formální hlavou KLDR, si podal ruku s prezidentem Mun Če-inem už při recepci před ceremoniálem.

A zatímco představitelé Severní Koreje si ruce s jihokorejským prezidentem podali, americký viceprezident Mike Pence se zatím přímému setkání se zástupci KLDR vyhýbá. Na recepci před ceremoniálem dorazil později a jen zběžně pozdravil zúčastněné, aniž se posadil ke stolu.

Setkání představitelů USA, KLDR a Japonska dělalo už dlouho předem velké starosti vedení diplomatického protokolu. Podle něj mají na zahajovacím ceremoniálu OH stát či sedět na nejvýznamnějších místech vždy šéf hostující země a předseda Mezinárodního olympijského výboru a okolo nich mají být hlavy států návštěvnických zemí a další VIP hosté. Jenže mezi některými z nich panuje napětí - zejména mezi USA a Severní Koreou, jejichž lídři si loni dokonce vyhrožovali jadernou válkou. Japonsko má navíc napjaté vztahy jak s KLDR, tak s Jižní Koreou.

Témata:  Kim Jo-čong Jižní Korea EuroZprávy.cz Mun Če-in

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy