Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Masakr v Barmě? Tehdejší účastníci po letech promluvili

Krimi, ilustrační fotografie
Krimi, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Neipyijto - O násilí na barmské menšině Rohingů poprvé promluvili jeho pachatelé - buddhističtí vesničané a příslušníci armády i polovojenské policie. Přiznali, že své muslimské sousedy zabíjeli, pohřbívali a zapalovali jejich domy.

Na jejich svědectví se zakládá přelomová zvláštní zpráva, již v noci na dnešek zveřejnila agentura Reuters. Rozebírá události předcházející zavraždění deseti rohingských mužů ve vesnici Indin v Arakanském státě na severu Barmy. Na zprávě pracovali dva reportéři, kteří jsou nyní v Barmě vězněni.

Místní buddhisté se přiznali, že v rozpuku násilí, jež rozpoutali rohingští povstalci srpnovým útokem na stanoviště bezpečnostních složek, své muslimské sousedy zabíjeli. Uvedená svědectví agentura ověřila s přeživšími uprchlíky, odpovídají si. Policisté sdělili, že příkaz "vyčistit" rohingské osady přišel z armády.

Zatčení reportéři tak získali první svědectví pachatelů násilí, podle nějž tažení proti rohingské menšině vede barmská armáda a polovojenská policie (v tomto případě v civilním oblečení). Až dosud se obvinění mezinárodní komunity opírala o svědectví uprchlíků z bangladéšských utečeneckých táborů.

Reportérům agentury Reuters se podařilo získat fotografii deseti spoutaných mužů na kolenou před masakrem. Další fotografie zachycují jejich těla pokrytá krví v jámě. Jedno z nich je bez hlavy. Dva z nich ubili vesničané, osm zastřelily ozbrojené složky, řekli reportérům dva vesničané, kteří hromadný hrob hloubili.

Na základě výpovědí rodinných příslušníků se podařilo identifikovat všech deset mrtvých. Podle armády patřili ke dvěma stovkám povstalců, kteří zaútočili na pozice bezpečnostních složek; to ovšem vesničané odmítají. K žádnému takovému útoku podle nich nedošlo. Vypověděli, že po vypálení vesnice se utábořili na pláži, odkud si později bezpečnostní složky odvedly těchto deset náhodně vybraných mužů.

"Obvinění z porušování lidských práv nepopíráme," řekl ve čtvrtek před zveřejněním zprávy mluvčí barmské vlády. Dodal, že pokud se najdou "silné a spolehlivé důkazy z první ruky", vláda je prošetří.

OSN a Spojené státy již dříve označily kampaň proti Rohingům za etnickou čistku. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn prohlásil, že operace barmské armády proti Rohingům nesou známky genocidy. Barma tato obvinění odmítá. Od srpna z Barmy do Bangladéše uteklo přes 690.000 Rohingů.

Témata:  Barma EuroZprávy.cz masakr Rohingové policie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy