Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlice se kvůli strachu z útoku dva měsíce nesprchovala, UNHCR žádá řeckou vládu o zásah

uprchlíci, ilustrační fotografie
uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Atény - Řecká vláda musí zajistit samostatné ubytování a toalety se sprchami pro ženy a děti v ostrovních uprchlických táborech. Vyzval ji k tomu Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Zdůvodnil to hrozbou sexuálního násilí, které jsou tyto skupiny uprchlíků vystaveny. 

UNHCR podle agentury AP uvedl, že obdržel stížnosti zhruba od 180 obyvatel táborů, kteří tvrdí, že po příjezdu do Řecka byli vystaveni sexuálnímu násilí či nějaké formě hrubé šikany.

Ssituace je obzvlášť znepokojivá v přeplněných uprchlických táborech Moria na Lesbu a Vathy na Samu, kde se toalety a umývárny stávají za tmy zónami zvýšeného nebezpečí pro ženy a děti bez doprovodu. Úřad citoval jednu ženu v Morii, která tvrdila, že se kvůli strachu z útoku dva měsíce nesprchovala.

Atény v lednu začaly řešit přeplněnost ostrovních uprchlických táborů, když zahájily přemísťování uprchlíků a migrantů do kontinentálního Řecka. V první vlně jsou zejména rodiny, svobodné ženy, stejně jako lidé se zdravotními problémy. Evakuace se naopak netýká osob, které nemají šanci na azyl, protože jde o ekonomické migranty.

Témata:  uprchlíci Řecko OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy