Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní hrdinka Savčenková, tak letkyni vítali lidé na Ukrajině

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Moskva/Kyjev – Ukrajinská letkyně Naďa Savčenková už je doma na Ukrajině. Lidé ji tam vítali jako národní hrdinku. Prezident Petro Porošenko krajanku vyznamenal a prohlásil, že země dostane zpátky Krym a východoukrajinský Donbas, stejně jako dostala zpět Savčenkovou.

Po bezmála dvouletém věznění v Rusku se Savčenková vrátila domů, Kyjev ji vyměnil s Moskvou za dva Rusy odsouzené na Ukrajině. „Chci požádat o odpuštění všechny matky, jejichž děti se nevrátily," prohlásila hrdinka po návratu do vlasti.

Ruský soud v březnu Ukrajinku odsoudil na 22 let do vězení za vraždu dvou ruských novinářů, na které podle obžaloby úmyslně navedla ukrajinskou palbu. Savčenková vinu odmítala a hájila se, že tou dobou už byla v zajatí proruských separatistů, kteří ji unesli do Ruska.

Její přílet se stal v Kyjevě mimořádnou událostí. Na letišti ji vítali prezident Porošenko a expremiérka Julija Tymošenková, za jejíž stranu byla Savčenková mezitím zvolena do ukrajinského parlamentu. Porošenko občanům slíbil, že se zasadí o osvobození všech Ukrajinců zadržovaných v Rusku a na "okupovaných územích".

Pilotka se novinářům představila v dobré formě a nenesla strádání. Dlouho přitom držela hladovku. „Ukrajina má právo na existenci bez ohledu na to, zda má někdo nemocnou duši nebo hlavu," prohlásila. Podle moskevského listu Kommersant bylo konečné dohody o výměně dosaženo při telefonické konferenci nejvyšších představitelů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie v úterý ráno.

Politologové z Ruska i Západu se domnívají, že výměna odsouzených může přispět k oteplení rusko-ukrajinských vztahů, které se od svržení proruského režimu v Kyjevě a anexe Krymu v roce 2014 ocitly na bodu mrazu. Putin dnes uvedl, že výměna zajatců „přispěje ke zmírnění napětí (v Donbasu) a pomůže vyhnout se podobným citelným a zbytečným ztrátám", jakými byla smrt dvou ruských novinářů.

Západní diplomaté osvobození Ševčenkové uvítali. „Je to dobrá zpráva, na níž jsme dlouho pracovali a na kterou jsme museli dlouho čekat," prohlásil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Podobně šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Naopak šéfka horní komory ruského parlamentu doufá, že ne všichni Ukrajinci považují Savčenkovou za hrdinku a mučednici. „Je mi velice líto země, která dělá národní hrdiny z představitelů radikálních nacionalistických organizací, z lidí, kteří mají ruce od krve, z pomahačů fašistů," prohlásila Valentina Matvijenková.

V Moskvě naopak přistálo letadlo s Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem, propuštěnými z ukrajinského vězení díky Porošenkově milosti. Oba muži byli podle Kyjeva zajati na východě Ukrajiny jako příslušníci speciálních sil ruské armádní rozvědky, Moskva ale tvrdila, že už nejsou vojáky v činné službě.

Putin se před omilostněním Ukrajinky setkal s pozůstalými po dvou ruských novinářích, za jejichž smrt je podle ruského soudu Savčenková odpovědná. Příbuzní prezidenta požádali, aby z humanitárních důvodů milost Savčenkové udělil.

Témata:  Naděžda Savčenková Ukrajina Moskva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy