Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt se zbavuje islamistů na Sinaji: 28 zabitých a 126 zatčených

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Káhira - Při operaci egyptských bezpečnostních sil na Sinajském poloostrově zahynulo od pátku 28 islamistů a dalších 126 bylo zatčeno. Vládní oddíly pročesávají i oblast delty Nilu na severu země a Západní pouště při hranicích s Libyí.

Operace nazvaná Sinaj 2018 se zaměřuje na sever a střed poloostrova, kde pravidelně útočí místní odnož teroristické organizace Islámského státu (IS). Proti ní zasahují pozemní, letecké i námořní jednotky armády i policie. Ty již také zničily desítky úkrytů a vozidel ozbrojenců. Oznámila to dnes egyptská armáda. O případných ztrátách na straně vládních sil úřady neinformují.

Při nejhorším teroristickém útoku na mešitu na severu Sinaje zemřelo loni na konci listopadu přes 300 lidí. Žádná skupina se dosud k masakru nepřihlásila, hlavní podezření ale padá na IS.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí tehdy řekl, že armáda má tři měsíce na obnovení bezpečnosti v oblasti. Sísí usiluje o znovuzvolení v březnových prezidentských volbách. Také kvůli nim parlament v lednu prodloužil výjimečný stav v zemi o další tři měsíce.

MZV ČR výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí. Bezpečnostní situaci v ostatních částech země považuje MZV za stabilní, v patrnosti je ale třeba vést, že v některých oblastech může docházet k teroristickým útokům zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV ČR proto doporučuje cestovat do Egypta pouze v odůvodněných případech (obchod, studium). To se netýká cest s turistickými kancelářemi do letovisek při Rudém či Středozemním moři a návštěv významných staroegyptských památek, jejichž bezpečnost je výše zmíněnému incidentu navzdory zajištěna dostatečně, respektive v jeho důsledku již byla posílena. MZV ČR také doporučuje pečlivě zvážit individuální cesty do oblasti velké Káhiry. 

Témata:  Egypt Islámský stát teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy