reklama

Pozorovatelé krize v Arakanském státě hovoří o likvidaci stop po Rohinzích, podle vlády jde o součást plánu na repatriaci členů muslimské menšiny, kteří od loňského srpna po statisících ze západu Barmy utekli před násilnostmi označovanými za etnickou čistku.

Na konci minulého týdne zveřejnil zmocněnec EU v Barmě Kristian Schmidt znepokojivé fotografie území donedávna obývaného Rohingy. „Jižně od Maundo, rozsáhlá plocha, nejspíše bývalé vesnice, rozježděná buldozery, opodál nové domy," napsal minulý čtvrtek v příspěvku na twitteru. „Letíme nad mnoha dalšími vesnicemi srovnanými se zemí," uvedl u dalších snímků o den později.

Agentura AFP cituje barmského ministra sociálního zabezpečení Win Myat Aie, který řekl, že situace zachycená na fotkách „je součástí plánu na repatriaci". „Vytváříme nové rozvržení vesnic," vysvětlil. Do Bangladéše od srpna 2017, kdy Barma zahájila vojenskou operaci v reakci na útok rohingských radikálů, uprchlo téměř 700.000 Rohingů.

„Rohingové byli v šoku, když viděli, že jejich vesnice byly srovnány se zemí," řekla Chris Lewaová z nevládní organizace The Arakan Project, která mapuje migraci Rohingů. „Mají pocit, že se zde odehrává mazání posledních známek jejich přítomnosti v regionu. Jsou to domovy jejich předků a teď z nich nezůstalo nic," dodala Lewaová, podle níž byly zbourány také některé mešity.

„Po období dešťů nebude možné rozeznat místo, kde jsme bydleli, protože všechno bylo srovnáno se zemí," tlumočil The Arakan Project svědectví jednoho z uprchlíků.

O násilí vůči muslimské menšině však nedávno poprvé promluvili jeho pachatelé: buddhističtí vesničané a příslušníci armády i polovojenské policie. Agentura Reuters na základě mimořádných svědectví na konci minulého týdne zveřejnila zprávu o událostech, které předcházely vraždě deseti rohingských mužů ve vesnici Indin. Policisté například uvedli, že příkaz „vyčistit" rohingské osady přišel z armády. Do dějiště údajné etnické čistky ze strany barmské armády stále nemají přístup novináři, tudíž ověřování jakýchkoli informací je obtížné.