Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrské kurdské milice prý zadržují mnoho radikálů z ciziny. Jejich země je nechtějí zpět

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Damašek - Syrská kurdská milice podporovaná USA dnes oznámila, že zadržuje mnoho radikálních islamistů z ciziny, jejichž domovské země si je nechtějí vzít zpět. Zadržovat takto „obrovské množství" radikálů, je pro YPG dlouhodobě neudržitelné, varuje velitel milice.

O kolik extremistů jde, Kurdové nicméně neuvedli. Informovala o tom agentura AP. Více než polovina radikálů, které kurdské milice zajaly v boji proti Islámskému státu (IS), pochází z Ruska, Evropy, Číny, Japonska a řady arabsky mluvících zemí, uvedl velitel YPG Sipan Hemo.

Zatím není jasné, kdy budou postaveni před soud, jelikož je jejich domovské země odmítají přijmout. „Žádná země si je nechce vzít zpět a postavit před soud. Stále je zadržujeme v místních věznicích," řekl Hemo. "Upřímně nevíme, co se s nimi stane, " dodal.

Mnoho z místních zajatců bylo přinuceno spolupracovat s IS, když se organizace zmocnila území, kde žili. Tito lidé podle Hema zřejmě stanou před běžnými soudy a buď skončí ve vězení, nebo budou propuštěni. Šlo o normální občany, kteří museli žít s radikály z IS, zdůraznil Hemo. Jak budou soudy probíhat, nicméně zatím není jasné. Spojenými státy podporovaná koalice arabsko-kurdských milicí (SDF), jejíž páteří je YPG, není mezinárodně uznávaná a syrská vláda, která má na starosti soudnictví v zemi, nekontroluje oblasti osvobozené Kurdy.

Minulý měsíc bylo na internetu zveřejněno video, v němž si dva občané Francie, včetně ženy, jež údajně rekrutovala pro IS, stěžovali na podmínky v syrském vězení.

SDF v lednu zadržela dva Brity. Poté, co je podle biometrických údajů identifikovali představitelé USA se ukázalo, že šlo o známé extremisty, kteří patřili k teroristické buňce, jež vraždila zajatce z ciziny. Spojené království je ale podle AP nechce přijmout a soudit. Tito dva muži podle Spojených států tvoří jen zlomek ze stovek zahraničních teroristů IS, které koalice SDF zajala či zabila od loňského října.

Témata:  Kurdové Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy