Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Emise a oteplování vážně ohrožují zdraví, varuje OSN

Zbytky ledovce, Island
Zbytky ledovce, Island
Foto: Pixmac

Bern – Ačkoliv mnozí experti považují oteplování naší planety za naléhavý problém a tlačí na snižování emisí, lidé často mají pocit, že se jich tento problém nijak netýká. OSN ale nyní ústy Christiany Figueresové, výkonné tajemnice Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu, varuje, že se tento problém týká nás všech. Více informací přinesl server Voice of America.

Figueresová na fóru World Health Assembly v Ženevě chválila Pařížskou dohodu o změně klimatu, kterou podepsalo 177 zemí a která by měla vejít v platnost tento nebo příští rok. Domnívá se, že dohoda přispěje jak k zachování klimatu, tak ke světovému zdraví.

„Řešením změny klimatu snížením emisí předcházíme zhoršování světových zdravotních podmínek," vysvětlila. „Tím, že zlepšujeme mnoho různých podmínek, které lze zlepšit skrze opatření proti změně klimatu – jako je například zlepšení potravin a vody, zabezpečení potravin a vody – ve skutečnosti zlepšujeme i zdravotní podmínky," dodala.

Zároveň upozornila, že nečinnost v oblasti změny klimatu bude do roku 2030 kvůli výdajům na zdravotnictví stát dvě až čtyři miliardy dolarů. Došlo by také podle ní ke zvýšení vzniku nemocí a postižení až o jednu šestinu.

„Pokud během nadcházejících pěti let zásadně nezměníme to, jak nakládáme se sektorem energetiky, přepravy, stavebnictví a dalšími sektory, které mají emise, hrozí nám, že se atmosféra dostane za bod zvratu, což bude mít přímý negativní a značný dopad na zdraví obyvatel celé planety na mnoho, mnoho desetiletí," zdůraznila Figueresová.

Témata:  zdraví globální oteplování OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy