Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bulharsku byl zadržen významný člen IS, dostal se tam ukrytý mezi uprchlíky

Vlajka Bulharska
Vlajka Bulharska
Foto: Pixabay

Sofia - V Bulharsku zadrželi Maročana, který byl dle vyšetřovatelů významným členem Islámského státu (IS). Společně s 26 migranty ilegálně přešel hranici z Turecka. Skupinu tvořilo šest mužů, šest žen a děti.

Mluvčí generálního prokurátora Rumjana Arnaudovová bulharské státní televizi BNT sdělila, že Maročana zadržely pohraniční hlídky v polovině ledna.

Zatímco 26 zadržených uprchlíků, kteří byli všichni příbuzní, hned požádalo o udělení "humanitárního statusu", dotyčný muž, který, jak se později ukázalo, byl Maročan, tak neučinil. Policisté u něj našli pět identifikačních dokumentů, včetně syrského občanského průkazu a pasu a španělského občanského průkazu. Všechny byly falešné.

Bulharské úřady následně při získávání informací o zadrženém v Sýrii zjistily, že jde o významného člena IS. Díky mezinárodní spolupráci pak vyšlo najevo, že po tomto muži vyhlásily pátrání marocké úřady.

Muž je obviněn z přípravy teroristických akcí, z nedovoleného držení střelných zbraní, z ohrožení bezpečnosti a veřejného pořádku v Maroku a z organizování rozsáhlého náboru lidí pro teroristickou organizaci. Interpol navíc upozornil, že kromě střelných zbraní a munice může hledaný disponovat i pásem s výbušninami a ručními granáty.

Témata:  Bulharsko Islámský stát Maroko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy