Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sýrie prý prochází jednou z nejhorších etap války

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York - Sýrie se v důsledku nejnovějšího násilí ze strany vládních vojsk a cizí intervence ocitá v jedné z dosud nejnebezpečnějších etap občanské války.

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN to dnes podle agentury Reuters řekl zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

V uplynulých týdnech armáda syrského prezidenta Bašára Asada podporovaná Ruskem zesílila bombardování severozápadní provincie Idlib ovládané rebely a koncem ledna zahájilo Turecko ofenzivu v severosyrské oblasti Afrín s cílem vytlačit z regionu kurdské milice, které považuje za teroristy. Podle odhadů si násilí v obou regionech vyžádalo stovky mrtvých civilistů.

"Zmocněncem OSN pro Sýrii jsem už čtyři roky. Současné období je násilné a vyvolává obavy, stejně jako ta předchozí," uvedl de Mistura.

Minulý týden patřil k nejnásilnějším z téměř sedm let trvající občanské války, jelikož rebely ovládaná východní Ghúta nedaleko Damašku a provincie Idlib se staly terčem vytrvalého bombardování ze strany Ruska a Íránu a za podpory syrské armády.

Patnáctičlenná RB OSN nyní připravuje rezoluci, která by měla v Sýrii zajistit třicetidenní příměří, jež by umožnilo dodat do konfliktních zón humanitární pomoc a zajistit evakuaci zraněných a nemocných.

Konflikt pokračuje také v Afrínu, kde proti kurdské milici YPG nadále bojuje Turecko se svými povstaleckými spojenci. V sobotu syrská armáda sestřelila izraelské letadlo, které se vracelo z bombardování íránských cílů v Sýrii.

"Současná situace v Sýrii nejen narušuje dohodu o bezpečnostních zónách, ale i regionální stabilitu a ohrožuje politické řešení. Neodradí nás to však od pokračování v ženevském mírovém procesu, který představuje jediné politické východisko," uvedl de Mistura.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.