Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šikana, rasismus, sexuální zneužívání. Ze zkušeností humanitární pracovnice mrazí

Dívky v depresi, ilustrační fotografie
Dívky v depresi, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Zpráva, že pracovníci charitativní organizace Oxfam platili na Haiti za sex se zřejmě nezletilými dívkami v době, kdy ze země pokoušela vzpamatovat z následků ničivého zemětřesení, nepřekvapila bývalou humanitární pomocnici Šaistu Azízovou. Současná publicistka v komentáři pro server The Guardian konstatuje, že ji nepřekvapila ani zpráva, že existovala snaha tuto praxi ututlat a náznaky, že brzy přijdou další obvinění ze sexuálního zneužívání, šikany, obtěžování a vydírání v humanitárním odvětví.

Skvělí i méně skvělí lidé

"Nechápejte mě špatně - tyto příběhy jsou odporné -, ale většina lidí v (humanitární) oblasti přinejmenším slyšela zvěsti o takovém chování," uvádí publicistka. Sama působila více než 15 let jako humanitární pracovnice specializující se na komunikaci v mnoha organizacích, včetně Oxfam, kde strávila 5 let jako krizová komunikační specialistka a mediální koordinátorka.

Azízová pracovala mimo jiné na Haiti, v Sýrii, Libanonu, Bangladéši, Tádžikistánu a Jordánsku, přičemž podle svých slov měla tu čest potkat mimořádné lidi a pracovat se skvělými, ale také s méně skvělými osobnostmi. Šlo prostředí, kde byla šikana běžná, ženy byly často ponižovány a rasismus byl všudypřítomný, vzpomíná někdejší humanitární pracovnice. Dodává, že to neplatilo jen o Oxfam, ale i o mnoha dalších organizacích, pro které pracovala, přičemž pokaždé, kdy na problém upozornila, se dostala do potíží.

V momentě, kdy se aktivistka oficiálně obrátila na HR oddělení Oxfam a jiná místa se svými zkušenostmi, nic se nestalo. Během let pak zjistila, že kultura v těchto organizacích je podobná a jelikož mezi nimi dochází k velké fluktuaci pracovníků, muži, kteří byli ženami obviněni z nepřístojností, jednoduše přecházeli do jiné agentury.

"Není náhoda že v největších britských nevládních organizacích dominují na nejvyšší úrovni bílí muži a pár bílých žen," pokračuje Azízová. Vzpomíná, že nejen ona, ale i ostatní ženy toto označovaly za "parťáckou" kulturu.

V posledním roce bývalá humanitární pracovnice spoluzaložila platformu Mezisektorová feministická zahraniční politika a spojila s ženami, které pracovaly pro humanitární organizace a jsou ochotné vypovídat o svých zkušenostech se sexuálním obtěžováním. Cílem je modifikovat zahraniční politiku tak, aby nadále nepoškozovala ženy a dívky ve světě, vysvětluje Azízová. Doplňuje, že to se týká i nepřístojného chování mírových sborů OSN a humanitárních pracovníků, kteří jsou obviňováni ze sexuálního vydírání a zneužívání zranitelných žen a dívek.

Obava o reputaci celého sektoru    

Kultura mlčení jde podle publicistky hluboko, přičemž ženám a dalším brání v poukázání na problém strach, ale také jisté stigma v oblasti humanitární pomoci. Panují obavy, že pokud se ukáže pravda, poškodí reputaci těchto organizací a nahraje těm novinářům a politikům, kteří žádají reformu celého sektoru, vysvětluje Azízová.

Ředitelům a členům rad humanitárních organizací, kteří nesou zodpovědnost, vzkazuje bývalá aktivistka stručnou zprávu: "Nestřílejte posly Přijměte odpovědnost za to, co se stalo a stavte na tom a pracujete na reformě odvětví, které urgentně potřebuje změnu, pokud se má vypořádat s kořeny těchto endemických problémů."

Díky statečným whistleblowerům a těm, kteří Oxfam konfrontovali - včetně mnoha žen -, se nyní otevřela stavidla, kvituje Azízová. Soudí, že bude nemožné ututlat všechny zprávy přicházející z dalších humanitárních organizací o temné a ničivé kultuře, která umožňuje kvést potenciálně kriminálnímu jednání, sexuálnímu vydírání, obtěžování a dalším zavrženíhodným aktivitám, které jsou ve skutečnosti odměňovány povyšováním mužů obviněných z nepravostí.

Zatím došlo k jedné rezignaci, avšak publicistka očekává mnoho dalších. Uvádí, že od minulého týdne, kdy se případ pracovníků Oxfam dostal na veřejnost, ji kontaktovaly další ženy, které vypouštějí svůj dosud tlumený a kontrolovaný hněv.

"Téměř žádná  žena, s níž jsem mluvila, neodhalí své jméno -  ze strachu o kariérní důsledky či přiživení války proti humanitárnímu sektoru, kdy sílí volání po zastavení financování britských humanitárních organizací," deklaruje Azízová. Taková volání odmítá, jelikož odvětví podle ní odvádí důležitou práci.

Dobře financované nezávislé organizace nicméně musí prošetřit obvinění ze sexuálního obtěžování a zneužívání, přičemž nesmí jít jen o vyšetřování vnitřní, apeluje bývalá humanitární pracovnice. Zdůrazňuje, že ženy musí vědět, že se jim bude věřit a nestanou se obětním beránkem za problémy způsobené hrstkou privilegovaných.

Témata:  sexuální zneužívání Velká Británie neziskovky ženy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy