Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ztráta rodičů a rozchod z dívkou. Co víme o střelci z Floridy a jeho motivu?

Nikolaus Cruz
Nikolaus Cruz
Foto: Instagram

Miami - Kvůli střelbě ve střední škole ve floridském Parklandu byl zadržen devatenáctiletý Nikolas Cruz. Útok nepřežilo nejméně 17 osob. Co vlastně o podezřelém z masakru víme?

Útočník je bývalý student střední školy Marjory Stonemanové-Douglasové, z níž byl před rokem z kázeňských důvodů vyloučen. Právě v této škole se středeční masakr odehrál.

Nikolas Cruz je osiřelým adoptivním dítětem; jeho adoptivní otec zemřel před několika lety, matka loni v listopadu. Bývalí spolužáci ho popisují jako nesmělého, jako samotáře či jako podivína; byl v péči psychiatrické kliniky, už rok tam ale nedocházel.

Mladík měl podle všeho sklony k násilí, na internetu pod vlastním jménem před časem tvrdil, že se stane „školním střelcem". Poloautomatickou pušku AR-15 použitou při masakru si legálně koupil loni, když prošel kontrolou běžnou při nákupu zbraně.

Cruz byl členem ozbrojené skupiny bělošských extremistů pod názvem Clearwater Republic of Florida, kteří touží po „bílé Floridě". Podle vůdce skupiny také absolvoval jejich ozbrojený výcvik.

Motivem činu prý mohl být byl jeho nedobrovolný rozchod s dívkou; Cruz střílel na svatého Valentýna. Policie ale tuto teorii zatím nepotvrdila.

Pracoval v obchodě s levným zbožím Dollar Tree v Parklandu.

Témata:  Nikolas Cruz střelba ve škole na Floridě USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy