reklama

Cruzem v září 2016 zveřejnil na sociálních sítích video, na němž si pořezal paži a hovořil o tom, že si chce koupit střelnou zbraň. Policie se zabývala tím, zda nepředstavuje nebezpečí pro své okolí. Nakonec konstatovala, že se mu dostává odpovídající péče od psychologů a od parklandské školy, kterou tehdy navštěvoval.

V Parklandu mezitím probíhají další pohřby dětí, které se staly oběťmi jeho krvavého činu. Někteří z rodičů vzkázali zákonodárcům, že je na čase zasadit se o zpřísnění pravidel pro držení automatických zbraní.

Podobná slova zněla také na shromáždění stovek odpůrců volného prodeje střelných zbraní, kde promluvilo i několik studentů z parklandské školy. "Nebyli jste tam. Nevíte, jaký to byl pocit. Zbraně dávají těmhle odporným lidem schopnost zabíjet jiné lidské bytosti. Tohle je o zbraních a o všech lidech, jejichž životy náhle skončily kvůli zbraním," vzkázala zákonodárcům jedna z přeživších studentek Carly Novellová.

Americká média se však shodují, že šance na zpřísnění zbraňových zákonů je vzhledem k vlivu lobby majitelů zbraní a neochotě vládnoucích republikánů velmi malá.