Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský šéf obrany se opřel do Corbyna: Zrádce, podporoval rudé režimy

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn
Foto: Facebook

Londýn - Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn se v 80. letech třikrát setkal s příslušníkem československé Státní bezpečnosti (StB). Konzervativní britský ministr obrany Gavin Williamson dnes k tomu vydal ostrý komentář. Corbyna označil za "zrádce, kterému nelze důvěřovat".

Podle britských médií to řekl ve čtvrtek u příležitosti setkání ministrů obrany NATO v Bruselu. Informoval o tom server listu Evening Standard.

"To, že se stýkal se zahraničními špióny, je zrada této země. Nemůžeme mu důvěřovat," prohlásil britský ministr obrany na adresu lídra opozice Corbyna. "Znovu a znovu stranil těm, kdo chtějí zničit všechno velké na této zemi, ať už je to sympatizování s teroristy či podpora rudých režimů," řekl také Williamson. Teroristy měl podle britského serveru na mysli palestinské radikály či íránský režim.

Corbynův mluvčí v reakci na Williamsonova slova uvedl, že ministr obrany "by se měl věnovat své práci a nevěřit úplně falešným a směšným pomluvám". Mluvčí Corbyna hájil s tím, že se vytrvale snaží hájit mír a bezpečí občanů.

Corbyn se v druhé polovině 80. let setkal nejméně třikrát s agentem československé tajné služby. Corbyn schůzky přiznal s tím, že se stýkal s diplomaty z mnoha zemí. Agent byl totiž tajemníkem československého velvyslanectví. Také ředitelka českého Archivu bezpečnostních složek uvedla, že Corbyn agenta považoval za diplomata. Z dokumentů "nijak nevyplývá, že by věděl, že se stýká s rozvědčíkem", uvedla ředitelka archivu.

Podle bývalého šéfa britské tajné služby MI6 Richarda Dearlovea byl ale Corbyn buď "neuvěřitelně naivní" nebo přesně věděl, "co se děje, takže byl spoluviníkem". "Dokumenty ukazují, že (Corbyn) byl cílem (StB) v době, kdy český režim pronásledoval disidenty. Režim byl nepřítelem Západu," řekl Dearlove podle britských médií.

Témata:  Jeremy Corbyn Velká Británie StB

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy