Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podle expertů nešlo u tragické nehody letounu u Smolenska o atentát

Převážení ostatku tragicky zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczyńského
Převážení ostatku tragicky zesnulého polského prezidenta Lecha Kaczyńského
Foto: www.gazeta.pl

Varšava - Havárie polského vládního letounu u Smolenska v dubnu 2010 nebyla atentátem a zásadní vinu za ní nesou piloti, kteří vědomě nedodrželi bezpečnostní zásady. Tvrdí to experti připravující podklady pro vládní vyšetřovací komisi. Jejich zjištění jsou v rozporu s teorií, že křídlo letounu před nárazem poškodil výbuch.

Smolenská tragédie, při níž vzahynul tehdejší prezident Lech Kaczyński a 95 dalších lidí už osmým rokem rozděluje společnost. Zatímco příznivci liberální opozice vesměs považují záležitost za uzavřenou, část stoupenců konzervativní vlády věří v ruský podíl na havárii a někteří jsou přesvědčeni o atentátu.

Konzervativci vedení Kaczyńského dvojčetem Jaroslawem iniciovali po nástupu k moci nové vyšetřování. Komise loni zveřejnila tezi, že křídlo stroje TU-154 bylo poničeno již před kontaktem se stromem, který předchozí vyšetřování označilo za klíčový okamžik pádu. Bezprostřední příčinou havárie byl podle tvrzení komise výbuch, komisaři ani tehdejší ministr obrany Antoni Macierewicz však svá slova nepodpořili žádnými důkazy.

Bádání znalců naproti tomu podle listu Gazeta Wyborcza nezjistilo stopy jakékoli exploze předcházející pádu. Zásadní část viny nese posádka letounu, která vědomě porušila bezpečnostní zásady a rozhodla se přistát v husté mlze, když byl letoun před přistáním příliš nízko. Ve výšce sedmi metrů stroj zavadil o strom, obrátil se podvozkem vzhůru a havaroval, uvádí experti.

Podle předchozího polského vyšetřování jsou za tragédii spoluodpovědní ruští dispečeři, kteří piloty uvedli v omyl. Ruské vyšetřování naproti tomu již v roce 2011 skončilo závěrem, že hlavní chyba je na straně pilotů, kteří měli raději přistát na jiném letišti. Byli však prý pod tlakem nadřízených a neměli dostatečný výcvik.

Témata:  Polsko letecké nehody EuroZprávy.cz Lech Kaczinsky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy