reklama

Ursula von der Leyenová promluvila na bezpečnostní konferenci v Mnichově. "Chceme zůstat transatlantičtí, ale zároveň se chceme stát více evropští," řekla o Německu von der Leyenová. "Když mluvím o větší samostatnosti a schopnosti čelit výzvám, tak nemyslím jenom vojenskou stránku," podotkla také s tím, že neexistuje žádná vojenská zkratka k dlouhodobému a udržitelnému míru. Je podle ní také potřeba klást důraz na rozvojovou politiku.

Proto se podle ní vznikající německá vláda velké koalice zavázala ke zvyšování výdajů na obranu a rozvojovou politiku v poměru jedna ku jedné. Zároveň podle ní spolková republika stojí za svými závazky vůči NATO, jehož členské státy se v roce 2014 zavázaly, že budou v příštích deseti letech směřovat ke dvouprocentním výdajům na obranu.

Loni se přes dvě procenta z hrubého domácího produktu dostalo ale jen šest členů aliance. Německé výdaje na obranu dosáhly jen 1,22 procenta HDP, a není tak vůbec pravděpodobné, že by se k dvouprocentní hranici v příštích letech dostaly.

Vojenská síla však podle von der Leyenové není vše. Lidé, které se podařilo osvobodit vojensky z moci takzvaného Islámského státu, podle ní potřebují zajistit také dodávky pitné vody, potravin nebo léků, a na to jen armáda nestačí. Uvědomovat by si to podle německé ministryně měly i Spojené státy, které podle ní mají důležité závazky i mimo ty vojenské.